Het Gravensteen
Centraal gelegen in de historische stad Gent staat een kasteel dat al eeuwen lang vele bezoekers tot de verbeelding heeft laten spreken: Het Gravensteen. Dit indrukwekkende middeleeuwse bouwwerk laat bij iedere gast een uitwisbare indruk achter. Op deze site leren we je meer over de geschiedenis van dit mysterieus kasteel. We helpen je op weg naar een bezoek naar deze must see.
Verhalen in steen
Het Gravensteen, letterlijk vertaald “Grafelijk Kasteel”, is in zijn huidige vorm gebouwd in de 12e eeuw door graaf Filips van de Elzas (1142 – 1191). De heuvel waar vorige bouwwerken op stonden werden verhoogd en verbreed. De poort werd versterkt en kreeg zijn indrukwekkende 24 wachttorens. Filips bouwde het zo dat Gravensteen een imposant en militair uiterlijk kreeg. Dit om eventuele binnendringers af te schrikken in de onrustige periode in Vlaanderen. Deze Burcht diende niet alleen als onderkomen van de Graaf en zijn familie. Het diende ook als het centrum van gerechtigheid en stadsbestuur.
Verschillende functies
Toen Graaf Lodewijk van Male (1330-1384) aan de macht kwam, vond hij Gravensteen oubollig en gedateerd. Hij verplaatste zijn hoofdverblijf naar het Hof Ten Walle, het latere Prinsenhof. Hier zou ruim een eeuw later Keizer Karel V geboren worden.
Het kasteel behield wel zijn functie als bestuursonderkomen in het graafschap Vlaanderen.
Gravensteen is ook het onderkomen geweest van de Munt van Gent (1353). De Raad van Vlaanderen (1407) en ook de hoogste rechtbank heeft hier uitspraken gedaan. Het kasteel heeft tevens dienst gedaan als gevangenis.
19e eeuw
Einde 19e eeuw werd Gravensteen door het rijk en de stad in delen uit privébezit terug gekocht. Gebouwen die niet bij de authentieke burcht hoorden, werden afgebroken. Hierbij kwamen steeds meer historische delen van het oorspronkelijke kasteel aan het licht.
Door een grondige renovatie kwam Gravensteen weer terug op de wereldkaart te staan. Het werd door het grote publiek vooral ontdekt tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.
Het kasteel bleef ook de rest van de eeuw een van de meest populaire monumenten van de stad. Dit is bijzonder, omdat het statistisch gezien een van de onbekendste grote vestingen in Noord-Europa.
Na 1980 is Gravensteen grondig gerestaureerd. In 2002 kwam er een wapenmuseum in, waar een grote collectie historische gevechtsuitrusting tentoongesteld word. Ook kwam er een gerechtsdisplay waar de meest uiteenlopende martelwerktuigen uit de donkere middeleeuwen opgesteld werden.
Laatste renovatie
De laatste grondige renovatie vond plaats in 2009. Sinds juni 2016 staat het burcht met zijn indrukwekkende hoge muren weer voor tweederde in het water.
Slechts één bezetting
Slechts eenmaal is het gelukt om dit machtige fort in te nemen. Op 16 november 1949 lukte het een grote groep Gentse studenten het kasteel binnen te dringen en te bezetten. Zij vonden dit een ludieke actie als protest tegen de nieuwe hoofddeksels van de politie en de hoge prijs van bier.
Uiteindelijk werd het Gravensteen heroverd via de nieuwe uitschuifladder van de brandweer. De studenten werden hard aangepakt, maar onder druk van de publieke opinie werd uiteindelijk niemand vervolgd.
Plan je bezoek
Een bezoek aan Gravensteen is een múst voor je bezoek aan Gent. Een toegangskaart kan je hier bestellen om rijen aan de kassa te voorkomen. Hierbij krijg je ook de interactieve audio tour ingesproken door Vlaamse comedian Wouter Deprez.
Uiteraard kun je na je bezoek nog even rondneuzen in de souvenirshop om een deel van dit historische bouwwerk mee naar huis te nemen.