Grachten
Iets waar bijna elke bezoeker van Gent het over eens is, is hoe bijzonder de grachten van deze eeuwenoude stad gevormd zijn. Hieronder vind je meer informatie over de rijke geschiedenis van deze magisch ogende waterwegen, leggen we uit waarom ze zo belangrijk waren voor de ontwikkeling van de handelsplaats en wat er nu allemaal te doen is. Duik met ons mee in de grachten van Gent.
Water is leven
Vanaf de 7de eeuw verschenen al de eerste sporen van de plek waar het huidige Gent gevestigd is. Een van de rivieren, genaamd de Schelde, is getuigen van de rijke geschiedenis die zich langs de grachten afspeelde. De meeste grachten zijn uitgegraven voor defensiedoeleinden vanwege de perfect strategische ligging tussen de Schelde en de Leie.
Toen Gent zich ook ging ontwikkelen tot een belangrijke handelslocatie in Vlaanderen, ontwikkelden de waterwegen zich verder. Dit op een manier dat het transport van goederen van en naar de stad efficiënter werd gemaakt. Deze efficiëntie maakte deze plaats een van de grootste economieën in Europa.
De grachten in de Gouden Eeuw
Rebels
Gent is een rebelse stad geweest. Honderden jaren vochten zij tegen vorsten om hun privileges te behouden. In de 16de en 17de eeuw veranderde er veel voor de stad. Politieke en regieleuze onrust schudde de fundering en de opstand tegen de Spaanse overheerser zorgde voor diepe dalen. Maar toch zorgde de uitgebreide waterwegen voor het behoud van het stadsleven de Gentse economie.
Ook in de nakomende eeuw bleken de grachten essentieel voor de groei van de stad. In de 18de eeuw, na de soms donkere middeleeuwen moderniseerde Gent. Bestaande verdedigingswerken werden afgebroken of omgebouwd, maar de waterwegen bleven bestaan.
De industriële revolutie
De grote revolutie kwam voor Gent in de 19de eeuw. De stad werd mede door zijn ligging en bereikbaarheid een steeds belangrijker centrum voor industrie en zijn productie. Hierbij speelden de grachten wederom een cruciale rol. Se import van materialen en export van producten konden snel over de waterwegen in- en uit de stad worden vervoerd. De nieuwe aangelegde spoorwegen veranderde het landschap aanzienlijk, maar de historische grachten zorgde voor de stabiele factor in de aanblik van Gent.
Modern Gent
In de laatste twee eeuwen onderging Gent verdere moderniseringen. Veel van de grachten werden dichtgestort om plaats te maken voor wegen en verdere stedelijke ontwikkeling. Uiteraard hield de stad oog voor het belang van de eeuwenoude waterwegen en zijn er nog steeds projecten om de grachten te behouden.
Grachten als onderdeel van de stad
Geen fiets? Geen probleem!
Gent zien vanaf het water
Hop on hop off watertram
Unieke boottocht
Liever een tour met een erkende gids langs de waterwegen van de stad met een duidelijke uitleg? Vanaf het Gravensteen ontdek je de mooiste plekjes van Gent. Tijdens deze rondleiding van 50 minuten vaar je mee door de fascinerende geschiedenis van middeleeuws Gent. Laat je alles vertellen over zijn historische gebouwen en architectuur. Geniet van de beroemde drie torens van historische stad, en hoor de verhalen achter deze prachtige monumenten.